Jemig, is er echt alweer een jaar voorbij? Ik knipper één keer met mijn ogen en ben weer een jaar ouder (au!) en heel wat ervaringen rijker. ‘Dit is wel echt jouw jaar hè’, zei iemand laatst tegen me. Grappig, want ik dacht dat dat vorig jaar ook al het geval was. Hoogste tijd om terug te kijken op 2019: wat waren de hoogtepunten, waren er dieptepunten, heb ik mijn doelen gehaald of jammerlijk gefaald? Gelukkig doet Instagram altijd een fijn aanzetje van de leuke momenten. Ik kreeg dit jaar maar liefst 16.300 likes! Deze foto’s werden afgelopen jaar het meest geliked:

Best Nine

Tja, wat kan ik er over zeggen? Zoals je ziet draaide het ook in 2019 voor mij voornamelijk weer om boeken: die prachtige kast van mij kreeg natuurlijk alle shine die hij verdient. Voor mijn nieuwe werkkamer maakte mijn schoonvader een grote boekenkast op maat, inclusief trappetje, waar ik mijn boekencollectie op kleur (Ja, op kleur ja) heb gesorteerd. En ik kijk er elke dag nog met veel plezier naar. It’s so pretty! Daarnaast bevat mijn Best Nine foto’s van het tekenen van mijn nieuwe boekcontract, het afronden van nieuwe manuscripten, mijn ontmoeting met grote voorbeelden Jill Mansell en Sophie Kinsella en natuurlijk onze reis door Amerika…. Of wacht, – spoiler alert – zullen we maar meteen doorgaan naar de hoogtepunten van 2019?

Mijn hoogtepunten van 2019:

Ik tekende maar liefst twee boekcontracten bij Harper Collins Holland.

So that happend! Vorig jaar sloot ik natuurlijk al een super tof contract bij Loft Books van Ambo Anthos, waardoor ik een aantal heerlijke verhalen de wereld in heb kunnen slingeren. Zo kwamen dit jaar ‘Alles op Alles’ en de novelle ‘Het staat in de sterren’ uit en hoe leuk, iedereen is enthousiast! Toch bleef de wens om ook weer op papier te verschijnen bij mij hardnekkig bestaan. Alsof het de bedoeling was, kwam ik Lisanne van Harper Collins tegen bij de boekpresentatie van schrijfmattie Lisette Jonkman. Twee jaar geleden wees Lisanne mijn manuscript met flinke onderbouwing af. Maar er kan veel veranderen in twee jaar tijd en HOPPA, they did me an offer I couldn’t refuse. En zo tekende ik eind augustus maar liefst TWEE contracten voor uitgave bij Harper Collins. In juni 2020 zal mijn eerste roman daar verschijnen en hé, zei iemand dat ik nog wel een idee had voor de volgende? Prima, teken hier even en dan zetten we die alvast op de planning voor 2021. DON’T LET THEM FOOL YA: DREAMS DO COME TRUE!

Ik maakte een geweldige reis door Amerika

Ik hou van verre reizen maken, het kost alleen zo godvergeten veel geld. En daarom trippel ik helaas niet elk jaar de wereldbol over. Maar dit jaar was het gelukkig weer zo ver: we maakten een super toffe reis. In 3 weken bezochten we New York, vlogen door naar LA en reisden vanaf daar met een HUGH ASS camper door West-Amerika. Als je me vraagt wat het hoogtepunt van de reis was? Nope. Ik kan het je niet vertellen: elke dag was namelijk een hoogtepunt. New York, Yosemite, Vegas…Elke dag zagen we weer prachtige nieuwe landschappen, geweldige steden, imposante natuurgebieden en aten we heerlijke hamburgers natuurlijk. Ik heb letterlijk van elke dag genoten! De laatste dagen in LA waren voor mij de kers op de taart: die filmwereld, achter de schermen…I’m hooked!

Ik ontmoette mijn grote schrijfheldinnen Jill Mansell en Sophie Kinsella

Ken je die schrijfster die ze met beveiliging van haar heldinnen af moesten trekken? Nou vooruit, zo erg was het nu ook weer niet, maar dit jaar kreeg ik de kans om zowel Jill Mansell als Sophie Kinsella te ontmoeten en OMG, wat was dat leuk! Zoveel herkenning in wat ze vertelden in de interviews, lieve woorden en bakken vol motivatie om hetzelfde te bereiken als deze dames: een hele rij boeken van mijn hand in de kasten van gelukkige lezers! En tijdens de events werd ik zelf ook herkend en voor foto’s gevraagd: het begin!

Favoriete boeken van 2019

Koninkrijk van As – Sarah J Maas

Dit jaar las ik de resterende delen van de Glazen Troon serie van Sarah J Maas en WAUW, wat een geweldige schrijfster is dat. De Glazen Troon serie is voor mij met stip de beste fantasy serie die ik in jaren heb gelezen, met het slotdeel ‘Koninkrijk van As’ als kers op de taart. DIT WIL JE LEZEN. Alles zit erin: fae, oorlog, heksen, liefde, avontuur, spanning, verre koninkrijken, duistere magie en vriendschap. Zoek je nog een epische serie om te lezen? PICK THIS ONE!

Ik niet op jou – Sally Thorne

De meningen waren direct verdeeld over Ik niet op jou, de romantische feelgood van Sally Thorne die dit jaar bij Harper Collins (MIJN UITGEVER DUS) uitkwam. Either you love it or you hate it. En toegegeven, ik fronste ook even toen ik het boek begon te lezen. Ik moest er echt even inkomen en was bang dat ik bij de groep lezers hoorde die het enthousiasme niet deelt. Maar toen ik er eenmaal inzat was ik verkocht: wat een verfrissende en humoristische schrijfstijl heeft Sally Thorne. Weg van de clichés en toch gewoon feelgood zoals het hoort. Een aanrader!

Nee heb je – Charlotte De Monchy

Ja sorry hoor, maar ze kan gewoon niet ontbreken. Ook dit jaar kwam er weer een pareltje van Charlotte De Monchy uit. ‘Nee heb je’ is geweldig: mooie, charmante mannen, veel humor in de dialogen, een eigenwijs hoofdpersoon die weet wat ze wil en de prachtige setting van Bali, waar ik me tijdens het lezen weer even waande. Ik heb ontzettend genoten van dit boek en kan alleen maar dromen om met mijn eigen boeken hierbij in de buurt te komen!

MAAR…

Eigelijk was het onmogelijk om drie favorieten te kiezen: ik las dit jaar zoveel moois tussen de ruim 40 boeken! Benieuwd welke boeken ik nog meer las en wat ik daarvan vond? Je leest het complete overzicht van mijn leesjaar op Goodreads.

Favoriete films van 2019

Volgens mij heb ik staan juichen toen ik hoorde dat er een Downton Abbey film uit zou komen. Ik heb de tv-serie verslonden, alle seizoens achter elkaar! Wat heb ik genoten van de familie Crawley en hun personeel. Toen we twee dagen naar de release van de film in London waren, wilde ik er dan ook per se in het land van herkomst naar toe. Het was heerlijk om weer even terug te zijn in het landhuis, met natuurlijk The Dutchess als heldin van de film. Alsof dat nog niet genoeg was won ik de week erop kaartjes voor een Masterclass van Michael Engler, de regisseur van de film. Super interessant!

Alladin

You ain’t never had a friend like me. De verfilming van Alladin was voor mij dit jaar ook een hoogtepuntje, wat heb ik daar van genoten! Will Smith was geniaal en weet als geen ander Genie een echt karakter te geven. En ken je dit filmpje al, waarin James Corden met de cast de straten van LA opgaat om de liedjes te performen? ZO LEUK!

The Christmas Prince (deel 1, deel 2 en ach wat, ook deel 3)

Ja, ik beken. Guilty pleasure. Ik kwam er met het maken van dit lijstje achter dat het een mager bioscoopjaar voor me is geweest. Ik zag echt opvallend weinig films in de bios. Er was genoeg hoor, maar mijn agenda zat een beetje in de weg. De laatste weken van het jaar ben ik mezelf wat meer verplicht rust gaan opleggen en toen… ontdekte ik de ubercheesy maar geweldige filmreeks van The Christmas Prince. Cheesy, romantisch en precies alles wat je van een feelgood kerstfilm verwacht. LOVE IT!

Favoriete Albums van 2019

Conspiracy – The Raven Age

Spotify was er heel duidelijk over in het jaaroverzicht. Dit album heb ik zwaar obsessief geluisterd dit jaar. Een beetje zorgelijk zelf. Begin van het jaar tipte een vriend van mij The Raven Age. Moet je eens luisteren, zei hij, is echt wat voor jou. The Raven Age gaat al even mee, maar heeft sinds aflopen jaar een nieuwe zanger en hoppa, wat een vogelvlucht heeft hun carrière daarmee gemaakt (en dat zeg ik niet alleen omdat ik ze nu luister). Ik luisterde en luisterde en keek voor de gein of ze toevallig in Nederland speelde. Twee weken later stonden we in een klein zaaltje met een hand vol mensen naar de band te kijken. En na dat optreden ben ik helemaal verkocht. Geweldige stem, heerlijke gitaren en liedjes met een verhaal. Ze tourden vervolgens dit jaar met Iron Maiden en Alter Bridge en ik zag ze in totaal twee keer optreden. Hopelijk volgend jaar weer!

Reverence – Parkway Drive

Gelukkig was het album van The Raven Age niet mijn enige obsessie. Spotify vertelde me dat ik Reverence van Parkway Drive net zo vaak had geluisterd. In februari ging ik naar het concert van Parkway Drive, maar eigelijk kwam ik voor het voorprogramma: Killswitch Engage. Ik kende de nummers van Parkway Drive namelijk niet zo goed, maar al bij aanvang van het optreden gebeurde er iets: de sfeer, de show, het charisma van de zanger en die nummers… Ik was opeens verkocht. Volgend jaar staan ze op Paaspop en ik ben erbij hoor! Nu bewust 😉

Soundtrack A Star is born

En ja. Ik kan er niets aan doen. Hoewel het nieuwe album van Pink ook hoog in het lijstje stond, blijft de soundtrack van A Star is born veelvuldig terugkomen in mijn playlist. Een prachtige film met prachtige nummers. Ik krijg er blijkbaar geen genoeg van. Iets met Bradley Cooper.

Favoriete concerten van 2019

Alter Bridge @ AFAS Live, Amsterdam

O, wat zag ik de mannen van Alter Bridge inmiddels al vaak, maar het verveelt nooit. Op de valreep in 2019 bezocht ik Alter Bridge in de AFAS, met Shinedown en The Raven Age (zie hierboven!) in het voorprogramma. En alleen maar liefde voor de mannen van Alter Bridge en de nummers. Ze speelden veel oude nummers, maar ook nieuwe en de energie was heerlijk! Echt een van de beste concerten van dit jaar!

Pink @ Malieveld, Den Haag

Pink in Nederland? NATUURLIJK WIL IK DAT ZIEN! Jaren geleden zag ik Pink eens in Antwerpen en dat was echt een geweldige show. Wat baalde ik dan ook toen haar concert in Amsterdam binnen no time was uitverkocht. Gelukkig kreeg ik nog een kans en stond ik, samen met duizenden anderen, op het Malieveld in Den Haag te genieten van haar show. Wat een entertainer: geweldige stem, acrobatiek en super veel energie.

Fleetwood Mac @ Werchter Boutique

Ik zag dit jaar nog veel meer toffe concerten: Volbeat, Muse, Slash, KISS… Maar toch, als ik er van mezelf maar drie mag noemen, kies ik als derde favoriet het concert van Fleetwood Mac, want hoe tof is het dat ik nog de kans heb gekregen deze wereldsterren live te zien spelen? Allemaal op leeftijd, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik geloof dat ik elk nummer heb kunnen meezingen, het was geweldig!

Favoriete serie van 2019

Jane The Virgin

“Jij zou Jane The Virgin eens moeten kijken, vind je volgens mij geweldig.” Nou, mijn collega die dit in het voorjaar tegen mij zei had zeker geen ongelijk. Ik was, na het kijken van de eerste aflevering, per direct verslaaaaafd aan Jane The Virgin. Wat een GE-WEL-DI-GE serie: romantisch, humoristisch, absurt EN ze hebben een voice-over, wat wil je nog meer? Ik heb seizoen 4 bijna klaar, dus geen spoilers graag, maar ik ben en blijf #teamrafael (want hallo!)

Outlander

Niet te missen natuurlijk. In mijn best Nine overzicht zag je al dat ik zelfs een tatoeage heb laten zetten gerelateerd aan outlander: The Dragonfly in amber, naar het tweede boek van de geweldige serie van Diana Gabaldon. Hoewel seizoen vier, net als het boek, niet het sterkste seizoen was, heb ik alleen maar liefde voor de serie en de personages. Ik kijk alweer uit naar het volgende seizoen.

Lucifer

Aah, Lucifer. What’s not to love? Ik ben geen fan van de standaard CSI-achtige series maar als je de duivel zelf een rol geeft, ben ik om hoor. En leuke bijkomstigheid: deze kon ik samen kijken met el boyfriend! Tom Ellis speelt een geweldige rol als Lucifer in de gelijknamige serie en ik kan dan ook niet wachten op het volgende seizoen. En extra tof: tijdens onze reis door Amerika bezochten we in LA de set waar ze diezelfde dag nog gingen filmen! Helaas geen Tom Ellis gezien én mocht je er geen foto’s maken, maar de volgende keer kijk ik toch met andere ogen naar de set van het politiebureau! LOVE HIM….eh, IT!

Doelen behaald in 2019:

Aan het einde van 2018 stelde ik mezelf een aantal doelen voor het komende jaar. Wat is daarvan terecht gekomen? Altijd positief beginnen, toch? Dus daarom hier eerst de doelen die ik behaalde:

 • Afronden Echt Genoten en naar proeflezers sturen

Woop, woop. Did that! En niet alleen stuurde ik Echt Genoten naar proeflezers, maar na een flinke editronde, stuurde ik hem dus ook naar Harper Collins en tekende een contract voor uitgave als ECHT BOEK! Echt Genoten verschijnt in juni 2020 in de winkels maar… wel met een gloednieuwe titel!

Stay Tuned.

 • Sabotage een andere titel geven en aan uitgever presenteren

Wat is dat toch met titels? Nevermind, want het is gelukt. Sabotage werd ‘Alles op alles’ en verscheen eind juni van dit jaar als e-book bij Loft Books | Ambo Anthos. De recensies zijn positief en bovendien is ‘Alles op Alles’ onlangs genomineerd en in de shortlist gekomen voor ‘Beste feelgood/roman van 2019’ door Thrillers and More. JEEJ!

Alles op Alles
 • Een papieren boek

CHECK! In juni 2020 lig ik op veler verzoek (waaronder mijn eigen…) weer als paperback in de winkels. En daar ben ik echt super blij mee, zoveel zin in!

 • Sparen voor een mooie reis en die ook maken

En ook de uitkomst van dit doel heb je inmiddels al terug kunnen lezen. Ik maakte een mooie reis door West-Amerika samen met El Boyfriend waar we nog heel lang op kunnen teren. En afbetalen ook. Maar dat mag de pret niet drukken.

Lekker gefaald in 2019:

Maar helaas haalde ik niet al mijn gestelde doelen. Achja, je moet altijd wat te wensen over houden hè… of zei ik dat vorig jaar ook al? Hoe dan ook, wederom lekker gefaald in 2019, komt ‘ie:

 • 70 kilo wegen

Ik kan hier hele epistels schrijven over waarom ik niet ben afgevallen, maar eerlijk? Blijkbaar heb ik er gewoon niet genoeg mijn best voor gedaan. Ik blijf een Bourgondische Brabander met een voorliefde voor alles wat niet goed voor me is en een epische afkeur voor sporten. Maar als ik er dan toch een lichtpuntje van kan maken: ik ben in ieder geval ook niet aangekomen afgelopen jaar.

Denk ik.

Rozengeur en maneschijn?

Was 2019 alleen maar rozengeur en maneschijn? Soms zou je het wel denken hè, als je mij op social media volgt. Toch is social media maar buitenkant. Ik geloof erin dat social media bedoeld is om iedereen een kijkje in mijn leven te geven, maar vooral de leuke dingen die energie geven. De minder leuke dingen hou ik liever voor mezelf en mijn dierbaren. Ik ben een open boek en deel alles, maar niet met iedereen. Mijn familie, vrienden en collega’s weten dat er ook dieptepunten waren in 2019. Zo lag mijn vader meerdere malen in het ziekenhuis met ernstige klachten en zijn die zorgen nog steeds niet voorbij. Ook had ik heftige casussen op mijn werk in het wijkteam die me niet in de koude kleren gingen zitten. Daarnaast kreeg ik slechts nieuws over mijn polsen; naast midcarpale instabiliteit (vanuit hypermobiliteit), zitten er nu ook cystes in mijn polsen die voor pijn zorgen. Best een bittere pil als je toewerkt naar een toekomst die bestaat uit schrijven natuurlijk. Rust houden en goed voor mezelf zorgen werden nog nooit zo belangrijk en toch zo lastig om te doen. Ik had onzekerheden, angsten en soms veel stress door alle deadlines, opdrachten en verwachtingen van anderen: probeer maar eens drie banen te combineren met een sociaal leven, hobby’s, een relatie en vrije tijd. Maar hé, het einde nadert en ik sta nog steeds overeind. Klaar voor 2020.

Hello 2020, what have you got for me?

En dan nieuwe doelen stellen voor het nieuwe jaar. Of ja doelen? Laten we zeggen: richtlijnen. Hier ga ik me op focussen, dit wil ik bereiken maar pin me er niet op vast 😉 Voor je het weet zeg ik weer iets over afvallen wat ik niet waar kan maken. Wat zou ik in 2020 willen bereiken? Lees je even mee?

 • Super tof boek uitbrengen

Op zich is dit valsspelen want ik weet natuurlijk al dat mijn boek in juni uitkomt, maar toch wil ik alles op alles (ha!) gaan zetten om het ook echt tot een groot succes te maken. We gaan uitpakken met flinke marketing, een toffe boekpresentatie en ik hoop dat mijn nieuwe roman een groot succes gaat worden. Ik ga voor een top 10 notering. Duim je mee?

 • Meer richten op ZZP

Sinds 2017 ben ik ingeschreven bij de KvK en werk ik als freelance tekstschrijver. Ik had al hele toffe opdrachten, gave klussen en veel leuke opdrachtgevers. In 2020 wil ik mijn business gaan uitbreiden. Daarbij hoort een vernieuwde website, zoals je misschien al hebt gezien, en ik ga meer de boemel op om te laten zien wat ik in mijn mars heb. Meer focus op mijn bedrijf, meer omzet en meer schrijven!

 • Scenario schrijven

Je las het al. Sinds mijn bezoek aan de filmstudio’s in LA heb ik een nieuwe liefde: de filmwereld. Het lijkt me dan ook super tof om meer te leren over scenario’s schrijven en wie weet daar ook wel een klusje of twee in te vinden het komende jaar. Eerst maar eens op zoek naar een toffe opleiding of cursus om me te verdiepen in de praktijk. En wie weet, werk ik ooit nog eens aan het scenario van mijn eigen boekverfilming 😉

 • Marijke 2.0 uitbreiden

Hè wat? zul je nu denken. Ik zag zelf ook dat ik dit doel vorig jaar niet heb genoteerd. Toch heb ik vorig jaar een ommezwaai gemaakt, ik noem het Marijke 2.0. Marijke 2.0 heeft meer lef, maakt zich niet druk waar anderen dat ook niet doen, voelt zich niet oververantwoordelijk voor alles en iedereen en houdt zich niet altijd maar netjes aan de regels. En eerlijk? Het is een verademing. Ik betrapte mezelf er steeds vaker op dat ik me enorm druk kon maken en kon opwinden over kleine dingen waar anderen blijkbaar zo overheen stapten. Waarom kon ik dat niet? Afgelopen jaar heb ik geoefend: ik liet meer regeltaken aan anderen over, maakte me minder druk over dingen waar ik toch geen invloed op had en verbrak hier en daar een regeltje. En Marijke 2.0 mag van mij blijven in het komende jaar. Een tikje rebels.

Maar wel binnen de kaders natuurlijk.

2020, bring it on!

Wil je op de hoogte blijven van mijn werk, leuke acties en nieuws? Schrijf je dan in voor mijn ‘Keep on writing’-mailinglist. Geen wekelijkse spam, gewoon af en toe een leuk bericht!

  One Thought to “Goodbye 2019. Hello 2020!”

  1. Wat een mooi jaar had je, met een geweldige reis naar Amerika (om jaloers op te zijn!) je boeken en alle andere hoogtepunten.
   Supertof dat er eindelijk weer een papieren boek van je uit gaat komen! Hoewel ik je niet-papieren boeken ook met plezier heb gelezen, hebben fysieke boeken toch mijn voorkeur.
   Gaaf dat jij je komend jaar ook meer gaat richten op het zelfstandig ondernemen!
   Succes met alles en een hele fijne jaarwisseling!

  Leave a Comment

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.