He’s always on my mind: Elvis. Voor degenen die mij een beetje kennen of al wat langer volgen, is het geen nieuws: I <3 Elvis. Vroeger kreeg ik de muziek er met de paplepel ingegoten door mijn vader, ik vernoemde mijn vis-die-maar-niet-dood-wilde-gaan naar hem, baseerde een van de personages in mijn debuutroman op Elvis en had in mijn eerste huisje zelfs een ware Elvis-toilet. Ook nu heb ik een portret met quote van hem boven mijn werkplek hangen en staat er in de kast, naast mijn debuut een wobbly-face-pop van hem. Leuke feitjes, toch? Vandaag zou Elvis Presley 85 jaar geworden zijn, tijd om even stil te staan bij die bijzondere rol in mijn leven…

Elvis comeback 68

Play that music baby

“Pap, mag die muziek af?” Dat klonk er vroeger geregeld door ons huis. Was het niet de muziek van Elvis die veelvuldig werd gedraaid, dan was het wel die doodvermoeiende countrymuziek, waar mijn ouders zo graag naar luisterden. Elk jaar werd ik meerdere malen meegesleept naar allerlei country- en westernfestivals in het land, om met het schaamrood op mijn wangen mijn ouders te zien linedancen. Nee, mijn muzieksmaak was véél beter, hoor. Ik luisterde naar Peter André, Boyzone en The Kelly Family (WAUW). En daarna werd het niet veel beter volgens mijn ouders, want ik ging verdorie ook naar dezelfde herrie luisteren als mijn broer: Rammstein, Korn en Limp Bizkit.

Oké, die laatste muziekliefde is nooit overgegaan. Ik hou nog steeds enorm van metal en hardrock. Maar ergens along the way, ben ik de muziek waar mijn ouders van houden ook gaan waarderen. Die mooie westersongs, de nummers van Johnny Cash, al die Skyradio-nineties-klassiekers (Handig nu ook, voor de top 2000 quiz) en helemaal bovenaan de lijst natuurlijk… Elvis! Die LP’s die mijn vader vroeder draaide? Die zijn inmiddels verhuisd naar mijn huis ‘cause I’m all shook up.

Elvis always on my mind

El-Vis; de vis die niet dood wou. Totdat hij mij ontmoette.

Vissen. Ik had ze vroeger geregeld. Huub en Harry, Johnny en Aretha…Maar helaas hadden ze allemaal bijzonder snel het loodje gelegd in mijn aanwezigheid. (Huub en Harry pleegden zelfs collectief suïcide op de dag dat ik ze na een maand logeren ging ophalen bij mijn huisgenoot Ely: “Vanochtend leefden ze nog!”).

“Waarom gaan alle vissen bij mij toch dood?” riep ik gefrustreerd op mijn toenmalige werkplek. Een collega keek verrast op: “Ik heb nog een vis die maar niet dood wil gaan!” En zo had ik een paar dagen later een super mooie vis. Een grote zwarte met bolle ogen, er was geen twijfel mogelijk over zijn naam: El-Vis. Op zijn Spaans uit te spreken. Of natuurlijk gewoon als Elvis.

Vanaf dat moment leefde hij nog precies één week. Het duurde vervolgens nog twee weken voor ik het mijn collega durfde te vertellen.

El-Vis
Hij kijkt er ook zo wanhopig bij

En dan… Archie; mijn favoriete karakter uit Ik kom je halen!

En dan kom ik bij mijn favoriete karakter uit mijn debuutroman Ik kom je halen! Wat zeg ik? Misschien wel mijn favoriete personage uit AL mijn boeken tot nu toe. Archie, oftewel, Archibald O’brien, is de partner in crime van hoofdpersonage Lotte tijdens de roadtrip door Amerika. Hij is Elvis-imitator met heftige ambities voor een eigen show in Vegas. Alleen… hij heeft geen rijbewijs en vliegangst. Hij haalt Lotte over hem mee te nemen tijdens haar noodgedwongen trip naar Vegas. Archie is lief, grappig en geweldig, want hij is niet alleen een goede Elvis-imitator met kuif, bakkebaarden en glitterend kostuum; hij weet voor elke situatie een toepasselijke quote uit een van Elvis’ songs te citeren. Kun je nagaan hoeveel lol ik had tijdens het schrijven. Tijdens mijn eigen reis door Amerika afgelopen jaar bezocht ik de wedding chapel waar de roadtrip eindigt én Archie uiteraard een legendarische rol heeft in de afloop van het verhaal. HOE LEUK IS DAT!

Wedding Chapel Las Vegas

Je leest het al. Elvis is ma man! Ik had ontzettend graag een show van hem meegemaakt in zijn gloriedagen. Het concert van ’68? Veeg. Me. Op. Helaas stief hij al ver voor mijn geboorte. Vandaag zou hij 85 jaar zijn geworden en vanavond ga ik, samen met mijn vader, naar de eenmalige vertoning van zijn concert in Las Vegas.

Because he’s always on my mind.

PS. Benieuwd hoe het Archie vergaat tijdens zijn roadtrip door Amerika? Je kunt hier een (zelfs gesigneerd) exemplaar van Ik kom je halen! bestellen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.