Martien Meiland

Het zijn spirituele tijden, mensen. Wanneer je niet op zoek gaat naar je innerlijke kind, je minstens 23 van de 24 uur op een dag mindfulness kan opstellen en minstens één goeroe per jaar in een Ashram hebt bezocht, hoor je er simpelweg niet bij. We gaan offline, op retraite, vinden onszelf en onze spirituele kern. Terug naar je ziel. Terug naar je innerlijke kind. En wie ben ik om dan achter te blijven?

Ik volgde ooit een avondcursus Hedendaagse Sjamanisme. Over de indianenleer, medicatie, aardse leylijnen en de kracht van je spirit-animal, het dier dat je kan leiden naar je innerlijke kracht. Tijdens een geleide meditatie ontmoette ik zelfs de mijne: een zwaan…

Een zwaan!? Serieus. Ik open voorzichtig een oog en blik om me heen in het door kaarslicht verlichte lokaal. Menen we dit? Ik hou niet van zwanen. Of ja, heus wel van een afstandje: prachtig juist. Maar ik kom er niet bij in de buurrt. Die beesten zijn levengevaarlijk en doodeng. Mij niet gezien.

Leven als semi-heiden

Na de cursus sjamanisme, leef ik al jaren als semi-heiden. Ik luister naar powermetal en doe niets spiritueels. Of ja, ik ging hier en daar op yoga, irriteerde me dan vooral dood aan mensen die ademhalen en probeerde sporadisch een online meditatie uit om eindelijk die godvergeten balans te vinden. De conclusie bleek telkens hetzelfde: het spirituele is nu eenmaal niet voor mij weggelegd. Geen probleem, ik red me prima zonder. Totdat…

Martien Meiland verschijnt – na jaren afwezigheid – weer op televisie. Hij is terug, hij zit goed in zijn vel en hij is vastbesloten zijn chateau in Frankrijk op de kaart te zetten als B&B. En dat doet hij inclusief zijn uitgesproken mening over verschillende onderwerpen zoals sporten en een bevlogen voorliefde voor wijn. Mijn aandacht was gewekt…

Sporten? Waarom zou ik?

“Sporten? Waarom zou ik?” Al zolang ik me kan herinneren, heb ik een epische hekel aan sporten. Vroeger ging ik noodgedwongen op badminton en ik liep menig jeugdtrauma op bij de verplichte zwemles. Ik probeerde paardrijden, hardlopen, fitnessen, yoga, Zumba… Echt, ik heb het allemaal geprobeerd. En dan hoor ik Martien Meiland zeggen: “Sporten? Zó geen zin in, wat een gezeik. Dan heb ik de hele dag al met mensen gepraat, en dan ben ik het HELEMAAL zat. En dan nog omkleden, van die schoenen aan, en met de auto naar zo’n zaal. Of hardlopen? Nee hoor, laat mij gewoon met rust.”

AMEN!

Wijnen, wijnen, wijnen!

Martien Meiland houdt van wijn. En ik ook. Dat is op zich geen wereldschokkende overeenkomst, heel veel mensen houden van wijn. Maar hoeveel mensen hebben er in de ochtend al zin in een wijntje? Yes, guilty. En dan zie ik Martien Meiland om half 12 diep zuchten dat het hoogste tijd is voor een wijntje en dat niet alleen; dan gaat hij er VERVOLGENS OOK EEN DRINKEN OOK! CHAPEAU! Want waarom zou je niet elke dag om half 12 een wijntje pakken? Ook wat dat betreft zitten Martien Meiland en ik op één lijn: hij werkt hard, maar weet wanneer het tijd is om te stoppen en een wijntje te pakken. Ik heb geen businesscoach nodig. Ik heb Martien Meiland.

https://gph.is/g/aK8Dpe6

Hè gatver, mensen…

Martien Meiland gluurt vanuit de keuken van het chateau naar de oprit, waar een auto aan komt gereden: “Hè gatver, daar komen weer mensen aan. Wat moeten zij nou weer?”

Je zou kunnen denken: vreemd, een gastheer die een hekel aan mensen heeft. Maar ik slaak een zucht van herkenning. Ik vind er namelijk niks vreemds aan: ik was tot voor kort een hulpverlener die soms een enorme hekel aan mensen kan hebben. Heus, ik ben natúúrlijk ook sociaal, dienstbaar, hulpvaardig, betrokken en heb altijd een luisterend oor. Net als Martien Meiland. Maar als de deur achter me dichtvalt denk ik, net als Martien Meiland, geregeld: “Doe niet zo vervelend zeg, wat een gezeik.”

Dus dit is het…

Soms wist je niet dat je iets zocht tot je het vindt. Soms wist je niet dat je verdwaald was, totdat iemand je de weg wijst. En nu weet ik het. Ik ben wel dégelijk spiritueel aangelegd. Ik heb wél behoefte aan een goeroe die me door het leven leid en mijn zoektocht is geëindigd voordat hij goed en wel begonnen is. Ik heb mijn spirit-animal gevonden: Martien Meiland.

Nieuwsgierig? Kijk hier alle afleveringen van Chateau Meiland terug

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.