De Matchmaker: nu verkrijgbaar!

Dus daar zat ik dan, met veertig graden een kerstverhaal te schrijven. Maar het borrelde en de schrijfwereld kent nu eenmaal gekke deadlines. Heb je een winters verhaal? Dan willen ze dat graag hartje zomer ontvangen. Maar daar is hij dan, mijn winterse novelle: De Matchmaker AND IT’S SO PRETTY!

Het verhaal

Liefde? Ha! Carol gelooft niet in de liefde. Tenzij ze er geld aan kan verdienen. Haar miljonairsmatchingbureau loopt dan ook als een tierelier. Zeker rond de kerstdagen werkt Carol hard en maakt ze lange dagen, wat ze ook eist van iedereen om haar heen, van die incompetente assistente tot de wannabe-barista in het koffietentje op de hoek. Carol kan niet wachten tot de kerstdagen achter de rug zijn. Totdat een nieuwe cliënt haar meeneemt op een bijzondere reis door het verleden en het heden en haar een kijkje in de toekomst geeft. Lukt het dan toch om Carols koude hart te laten smelten? 

Inspiratie

Ik ben gek op kerst. Al als klein kind genoot ik ontzettend van kerst bij ons thuis. Op kerstavond gingen mijn moeder, broer en ik naar de mis en als we thuiskwamen zat mijn vader altijd met een gedekte tafel én worstenbroodjes klaar. Daarna snel naar bed natuurlijk want de volgende ochtend stonden we verwachtingsvol weer op. Kerst vieren we bij ons thuis elk jaar hetzelfde. Eerst drinken we wat, met een stukje kerststol erbij, daarna maken we de shitload aan cadeautjes open die onder boom ligt (elk jaar wordt er steevast geroepen dat het volgend jaar minder moet zijn), om vervolgens op het onchristelijke tijdstip van 2 uur ‘s middags het gourmetstel aan te slingeren. Toen ik nog bijbaantjes in de horeca had, soms zelfs nog eerder, zodat ik op tijd weg kon. De afgelopen jaren kwamen daar kleinkinderen bij, maar de tradities bleven hetzelfde. Ook in mijn eigen huis geniet ik ervan om de boom op te zetten en gezellig te tafelen. Ik wilde dan ook een kerstverhaal schrijven wat én feelgood was, én de kerstsfeer omvatte én zou ontroeren. Ik denk – en hoop – dat dat gelukt is.

“Romantisch én grappig: Marijkes hertelling van A Christmas Carroll wil je niet missen” ✨ Lisette Jonkman

“The Matchmaker is december in een boek! Warm, romantisch, maar ook met een mooie boodschap. En niet te vergeten, Marijke’s humor!” ✨ Laura Diane

Mijn grote inspiratie voor dit verhaal is het ultieme kerstverhaal van Scrooge: A Christmas Carol van Charles Dickens. Ik wilde die sfeer vangen in mijn novelle, maar dan in een hedendaags jasje. Een hoofdpersoon die helemaal niet leuk is, knorrig, bitchy, maar mét een verhaal. Iemand die je langzaam in je hart sluit. En natuurlijk een leuke man 😉

Opdracht

Dit jaar zal mijn kerst anders zijn dan anders, want op 1 september is mijn vader ons onverwacht overleden. Hoewel hij al langere tijd een slechte gezondheid had, was zijn heengaan een grote schok. Het doet nog altijd veel pijn en voelt zo verdrietig, soms kan het me echt overvallen. Maar ik weet dat hij als geen ander ontzettend trots was om mijn verhalen. Ik had mijn kerstnovelle (toen al ingeleverd bij de uitgever) al opgedragen aan mijn ouders, voor alle fijne kerstherinneringen. Na het overlijden van mijn vader voelde dat niet langer compleet, het was niet af. Misschien ga je het boek niet lezen, of misschien lees je wel over de opdracht heen? Ik vind hem hoe dan ook belangrijk genoeg om hier te delen. Uit een van mijn vaders favoriete kerstliedjes, het kon niet toepasselijker:

‘Merry Christmas, darling,
We’re apart that’s true.
But I can dream and in my dreams,
I’m Christmasing with you.’

Voor papa en mama,

voor alle warme kerstherinneringen…

<3

Rust zacht, lieve pap

Ik mis je

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.