‘Ik vind het nieuwe jaar nu al een puinhoop.’ Met dat grapje postte ik op 1 januari van dit jaar deze foto. Een hoopje ‘Happy Newyear’. Wist ik veel dat ik zo gelijk zou krijgen?

Een terugblik

Het nieuwe jaar begon voor mij erg spannend. In de kerstvakantie besloot ik mijn ontslag in te dienen als maatschappelijk werker, om mijn geluk als freelance schrijfster te beproeven. Hoewel mijn collega’s wel wisten dat het een keer zou gebeuren, schrokken ze er toch van. Ik ook! Het voelde als een enorme gok, een sprong in het diepe. Ik maakte voorbereidingen: zorgde voor genoeg opdrachten en afspraken in de eerste weken als zzp’er zodat ik vooral niet eenzaam zou worden, want… hoe zou het zijn om altijd maar thuis te werken (HA!)

Afscheid

Op 6 maart was het dan zover, mijn laatste werkdag inclusief een spetterend afscheidsetentje en -borrel met mijn collega’s. Er waren grappige cadeau’s, creatieve speeches en toegegeven, een paar dreigende tranen. En ook al die Corona, ergens op de achtergrond. Ik hoor ons nog zeggen: ‘Goh, wel of niet zoenen? Ach, dat moet kunnen!’ Wat heb ik die avond genoten en wat ging ik ze missen! Iets meer dan een week na mijn afscheid ging echter het land op slot. Corona was een feit en ik… ik kan zojuist mijn vaste inkomen vaarwel gezegd, voor het freelancebestaan. Lekkere timing!

Freelance schrijfster en ghostwriter en blogger en redacteur en vertaler en..

De eerste maanden waren lastig. Ik maakte me zorgen of ik wel genoeg zou verdienen, opdrachten werden afgezegd en het leek even moeilijk om nieuwe opdrachten te vinden. Wat had ik gedáááán? Maar vanaf juni trok het gelukkig weer aan. Ik sprak mijn netwerk aan en werkte dit jaar uiteindelijk aan uiteenlopende opdrachten. Van een boek over tieners opvoeden, naar de website van Parell, ik schreef blogs voor onder andere de Mademakersgroep en Thuyszorg, ondersteunde Margriet Spijksma bij haar nieuwe boek én deed redactiewerk voor enthousiaste amateurschrijvers en enkele uitgevers, waar ik fijn mee samenwerk. En zo rolde ik ook in vertalingen, leesrapporten… En jeetje, aan het einde van het jaar kan ik wel zeggen dat ik ALLES doe. Maar word ik ook overal gelukkig van?

Nieuw aanbod

Nou, niet per se. En dus kom ik nu, aan de start van een nieuw jaar, bij jullie terug met een volledig vernieuwde website én een nieuw aanbod. YAY! Dat is nog eens een goed begin van het nieuwe jaar, toch? Heb je al een beetje rondgekeken? En zie je wat voor mooie dingen er gaan komen in het nieuwe jaar? Naast het redactie- en vertaalwerk dat ik nu graag doe, ga ik me komend jaar namelijk ook richten op het coachen van (nieuw) schrijftalent. En boy o boy, daar heb ik zin in! De auteurs die ik afgelopen jaar heb gesproken en begeleid, heb ik met veel plezier al mijn kennis, advies en tips gegeven. Soms kon ik wel anderhalf uur met iemand aan de telefoon zitten en altijd hoorde ik daarna: zo fijn, hier kan ik echt verder mee!

Dus wat is er toffer dan mijn ervaring in de hulpverlening (en dus als coach) te combineren met mijn ervaring en kennis over het schrijven, om zo nieuwe auteurs te helpen om eindelijk dat boek af te krijgen: ik heb er vreselijk veel zin in! Mijn aanbod als schrijfcoach gaat uit verschillende onderdelen bestaan. Zo ga ik (lokaal) een schrijfcursus geven van vier avonden in samenwerking met cultureel centrum Kunst en Co in Uden. Daarnaast kun je bij mij een inspiratiegesprek inplannen waarin ik eenmalig met je meedenk over jouw boek en plannen. Heb je meer nodig? Kies dan een van de schrijfcoachtrajecten of strippenkaart en dan zorgen we samen dat dat boek er komend jaar – eindelijk – komt!

Boeken!

Over boeken gesproken. Want 2020 was, ondanks alle misere, wél het jaar mijn nieuwe roman Ik pleit voor jou! uitkwam bij mijn nieuwe uitgever Harper Collins. We kozen noodgedwongen voor een online boekpresentatie, maar vooral de reacties en recensies van lezers zijn overweldigend geweest. En nog steeds! Wat is het boek goed ontvangen en inmiddels is de eerste druk zo goed als uitverkocht! Een greep uit de tofste recensies: 

“Ik was gecharmeerd van Marijke Vos via haar andere boeken ‘Van Chanel naar flanel’ en ‘Het staat in de sterren’. Met dit boek ‘ Ik pleit voor jou!’ gaat ze duidelijk een niveau hoger. Ze heeft mij overtuigd van haar schrijftalent en heeft nu een permanente plek veroverd op mijn favoriete auteurslijst!” Romy op Hebban.nl (5 sterren)

Ben je op zoek naar een heerlijk, luchtig boek? Stop met zoeken, dan is Ik pleit voor jou! echt wat voor jou. Met dit boek heeft Marijke bewezen een fantastische auteur te zijn” Yara van Adorablebooks.nl (5 sterren)

“Marijke Vos bouwt de spanning heerlijk op en door de climax sla je het boek met een glimlach dicht. Voor mij past ze zeker in het rijtje van Sophie Kinsella en Charlotte de Monchy.” Leontine van Thrillersandmore.nl (4 sterren)

Maar het gebrek aan sociale activiteiten gaf me meer tijd. Tijd voor extra’s! En dus schreef ik deze zomer, met veertig graden en een kerstplaylist in mijn oren, De Matchmaker. Een kerstnovelle gebaseerd op het allombekende verhaal van Scrooge, maar dan natuurlijk in een feelgood en hedendaags jasje. En het is super leuk om te lezen hoe mensen, zeker in deze periode, genieten van het hartverwarmende verhaal!

“Wat schrijft Marijke toch heerlijke feelgood!
Bevat alles wat een goed kerstverhaal moet hebben. Ga ‘m lezen!
Zoet, grappig en ontspannend. Ik heb genoten.”
Feelgood auteur Vannessa Thuys (5 sterren)

“Toen ik hoorde dat er een nieuw verhaal van Marijke Vos zou komen, was ik direct enthousiast. Tot nu toe ben ik fan van elk verhaal en dat is met ‘De matchmaker’ niet anders. Het is een heerlijk winters verhaal met een kerst tintje.” Veronique van Veronique’s boekenhoekje (4 sterren)

Lijstjesmania

Normaal gesproken bestaat mijn eindejaarsblog uit een hele verzameling lijstjes. De beste concerten, de mooiste festivals, de tofste bioscoopfilms en mijn hoogtepunten van afgelopen jaar. En natuurlijk waren er hoogtepunten, maar man o man, wat heb ik mijn concerten, feestjes en concerten gemist afgelopen jaar. Maar omdat ik jullie toch niet helemaal wil achterlaten zonder mijn mening op te dringen, heb ik toch nog een aantal top 3’s samen weten te stellen.

Top 3 albums

Ik ben niet van de hippe, nieuwe albums, maar luister eigenlijk praktisch non-stop op Spotify mijn metal-lijstjes, in deze periode afgewisseld met de Top 2000. Een aantal albums heb ik afgelopen jaar het meest geluisterd. Slechts een select publiek zal hier op aanslaan, het zijn alle drie metal albums 😉 In willekeurige volgorde:

Parkway Drive – Reverence

Parkway Drive is met stip de grootste herrie waar ik graag naar luister 😉 Ik vind hun testen inspirerend, de bandleden vreselijk sympathiek en man o man, wat kunnen zij een show weggeven. De muziek heeft een bepaalde oerkracht waar ik af en toe gewoon enorme behoefte aan heb. Dit jaar zou ik ze opnieuw live zien, maar dat concert ging logischerwijs niet door. Shit, wat baalde ik daarvan. Hopelijk in 2021 een herkansing! Hoe dan ook, ik ben erbij!

Shinedown – Attention, attention

Sommige nummers van Shinedown hebben me afgelopen jaar er echt doorheen gesleept. Nummers als Brilliant en Get up, wisten me op het juiste moment weer even wat energie en moed te geven. Spotify wist dan ook zeker dat ik dit album het meest heb geluisterd.

If you were ever in doubt
Don’t sell yourself short, you might be bulletproof
Hard to move mountains when you’re paralyzed
But you gotta try
And I’m calling outGet up, get up
Get a move on
Get up, get up
What’s taking so long?

The Raven Age – Conspiracy

Af en toe ontdek je nieuwe pareltjes. Zoals The Raven Age waar een van mijn beste vrienden me vorig jaar op wees. Samen gingen we naar een concert in Den Bosch, een zaaltje met een handjevol bezoekers. Inmiddels staan de mannen van The Raven Age al in het voorprogramma van Iron Maiden en veroveren ze de metalwereld. Zogauw ze in de buurt zijn, ben ik erbij! HEERLIJK!

Top 3 series

Netflix heeft natuurlijk overuren gedraaid afgelopen maanden, want wat moet je anders als je verder nergens naartoe mag? Ik heb veel toffe series gekeken, maar de volgende sprongen er voor mij uit! Wederom in willekeurige volgorde

Jane the Virgin

Er is maar weinig wat ik niet leuk vind aan Jane The Virgin. Sterker nog, het enige minpuntje is dat de serie is afgelopen. Vijf seizoenen lang heb ik gesmuld! Jane The Virgin heeft ALLES: liefde, spanning, humor, vriendschap, verdriet. Ik heb deze serie letterlijk met een lach en een traan gekeken. IK HOU VAN DEZE SERIE, IK WIL ERIN WONEN. Nog niet gezien? Ik beloof je, je zult niet teleurgesteld zijn. Ik bedoel, er is zelfs een voice-over!

The Last Kingdom

Ik hou van historische films, boeken en series. En The Last Kingdom is er zo’een. Het verhaal speelt zich af ergens rond het jaar 600 in Engeland. Waar de Denen (vikingen!) proberen de verschillende koninkrijken te veroveren. Onze held, Uthred, is op een of andere manier elk seizoen weer de sjaak om de boel op te lossen. Mooie verhaallijnen, prachtige vormgeving!

Undercover

Toen iedereen al lyrisch was over seizoen 1 van Undercover moest ik hem nog eens kijken. Dus in het voorjaar waagde ik me eraan en sjees, ik was meteen verkocht. Wat een spannende, geweldige serie! Natuurlijk fan van Ferry en Danielle, maar stiekem ook erg gecharmeerd van onze zuidervriend Tom Waes. Ik sommeerde vriendlief de serie ook te kijken, en zo keek ik hem zelf dus maar liefst twee keer. De eerste geluiden dat seizoen twee tegenviel, maakte me wat huiverig om te gaan kijken. Maar vorige maand hebben we het toch aangezet en wat denk je? Als iedereen zegt dat het tegenvalt: kan het alleen maar meevallen. Ook seizoen twee vond ik erg spannend en ik zat er helemaal in. Stiekem hoop ik dat Bob zich nog eens in de problemen werkt, zodat er een seizoen drie kan komen 😉

Top 3 boeken

Ik las dit jaar meer dan anders, ruim 50 boeken (again: wat moet je anders) En daar zaten heel wat pareltjes tussen. Toch kon ik er redelijk gemakkelijk drie uitzoeken, waar ik echt van genoten heb. Dat zijn:

Huis van Bloed en aarde – Sarah J Maas

Ik ben gek op de boeken van Sarah J Maas en verslond ze allemaal. Toen ik hoorde dat ze een nieuwe serie ging schrijven, ditmaal geen YA maar voor volwassenen was ik meteen verkocht. Ik kocht hem zo gauw hij uit was en kreeg er geen spijt van! Magie, Fae, Engelen en een epische eindstrijd tegen het kwaad. Ik wacht met smart op het volgende deel! <3

Bringing down the Duke – Eva Dunmore

Deze tip kreeg ik van boekverkoopster Evelyn Evertsen. Ze las het boek en stuurde me regelmatig een berichtje met: ‘bij elke bladzijde denk ik: dit moet Marijke lezen.’ En dus zwichtte ik (zo moeilijk was dat niet) en kocht het ebook. Het is een heerlijke historische roman, met de nodige humor en charmante hertogen, met een stoere feministische inslag. Ik kijk ontzettend uit naar de volgende delen. De schrijfster Eva Dunmore blijkt uit Duitsland te komen, ik zocht haar op via Instagram om mijn complimenten te geven voor het geweldige boek (zoiets wil ik ook nog eens schrijven!) en we hebben nog altijd contact over onze boeken en schrijfdromen voor de toekomst, leuk toch?

Tegen beter weten in – Charlotte De Monchy

Ik zuig alles in me op wat Charlotte De Monchy schrijft. Ik hou van haar stijl, de verhalen, de luchtigheid, de romantiek en de humor. Een van mijn grote voorbeelden om het gebied van feelgood. Elk voorjaar komt er weer een nieuw boek uit en ook van Tegen Beter Weten in heb ik genoten!

Verdriet

Maar waar ik niet omheen kan, als ik terugkijk op het afgelopen jaar, de reden dat ik het lastig vind om echt hoogtepunten te noemen in dit toch al bizarre jaar, is dat ik in september onverwachts afscheid heb moeten nemen van mijn lieve vader. Ondanks zijn broze gezondheid zat hij boordevol plannen en was hij juist aan het revalideren van een val van zijn fiets. Zonder enkele twijfel gingen mijn vriend en ik op vakantie, niet wetende dat die vakantie abrupt afgebroken zou worden met vreselijk nieuws. Het moment dat ik het telefoontje kreeg, zal ik nooit meer vergeten. Ik weet nu wat het betekent als de wereld onder je voeten vandaan schuift. Nog altijd vult het mijn ogen met tranen en mijn hart met verdriet als ik denk aan dat moment en de weken die erop volgden. Ik ben trots dat we ons pap, ondanks alle beperkingen van dit jaar, toch een mooi en waardig afscheid hebben kunnen geven, een uitvaart die zelfs de kranten haalde: iets waar ons pap heel trots op zou zijn geweest. En dan is het daarna leven met het verdriet en het gemis, zeker in deze maand met verjaardagen en feestdagen. Het gemis lijkt nu groter dan ooit. Maar ik troost me met de gedachte dat iemand heel erg missen, betekent dat die persoon heel erg belangrijk is geweest.

“Grief is love that has no place to go”

Door de huidige lockdown worden we allemaal gedwongen om dit jaar sober, in klein gezelschap, af te sluiten. Maar dat was sowieso al mijn plan. Er is nog geen behoefte aan feestjes of uitbundigheid. We sluiten het jaar af door een kaarsje aan te steken en te denken aan mijn vader en ook aan mijn voormalig collega Jeroen, van wie we afgelopen week onverwacht afscheid hebben moeten nemen, en aan alle andere mensen die dit jaar een dierbare hebben verloren. Hoewel het me altijd in tranen brengt, deel ik nog graag dit nummer van Elvis, mijn vader was groot fan (net als ik!) en we draaiden het bij aanvang van de uitvaart. <3

Met opgeheven hoofd het nieuwe jaar in

Toch wil ik niet al te dramatisch het nieuwe jaar in gaan, natuurlijk zal er een hapje en een drankje zijn. En we kijken met opgeheven hoofd naar 2021 want wat het jaar ook ons zal brengen: na dit jaar, weet ik dat ik alles aankan. Kom maar op.

Dus, bedankt 2020. En kom er maar snel in, 2021. (En ik zal niet meer van te voren zeggen dat het een puinhoop wordt. Don’t jinx it!)

En ook nu is er genoeg om naar uit te kijken: 2021 wordt het jaar dat er weer een nieuw boek in de winkel verschijnt! (met alpaca’s erin, what’s not to like?), ik ga weer een nieuw verhaal schrijven (het verhaal ontstaat al in mijn hoofd en ik heb super veel zin om het te gaan opschrijven!) en hopelijk kan ik dit jaar ook eindelijk weer knuffelen met al die lieve mensen die ik afgelopen jaar heb moeten missen. En o ja, 2021 heeft nog een andere grote verrassing in petto, maar daar kom ik later nog op terug!

Voor nu wens ik iedereen fijne feestdagen, rustig aan en blijf gezond!

Tot in het nieuwe jaar, hopelijk weer live!

2 Thoughts to “Nou, 2020 bedankt hoor!”

 1. Ans

  Genoten van je verhaal met een lach, maar ook met veel gesnotter!

 2. Jenny Souren

  Mooie blog Marijke!
  Sterkte met het dragen van je verdriet…
  Mooi dat je Jeroen ook noemt…
  Voor beide geldt de mooiste bloemen worden als eerste geplukt .
  Ik wens je veel succes met het verder uitbouwen van je nu al mooie carrière .
  Mag je trots op zijn

  Alle goeds voor 2021 gewenst

  Gr van je oud toegang collega Jenny

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.