December. Dat is natuurlijk bij uitstek de tijd van het jaar voor lijstjes. Lijstjes met favo nummers, films, boeken en momenten van 2018. Een lijstje met de leukste momenten, beste prestaties maar misschien ook grootste bloopers.  Terugkijken op al dan niet behaalde (oeps!) doelen in 2018 maar ook vooruitkijken naar 2019. Heerlijk cliché, maar ik doe gewoon mee. Dus als je nieuwsgierig bent naar de hoogte- (en diepte)punten van mijn jaar? Lees dan snel verder!

Favoriete momenten van 2018

 1. Boekpresentatie Ik kom je halen!
  Een van mijn favoriete momenten bij uitstek was al in het begin van het jaar. Op 4 februari presenteerde ik mijn debuutroman Ik kom je halen! bij boekhandel Van Piere in Eindhoven. Wat een geweldige middag was dat en mijn god, wat was ik zenuwachtig. Ik brabbelde mijn powerpoint aan elkaar en was erg dankbaar voor de muzikale afleiding van Paul Delpeut, die op prachtige wijze liedjes van Elvis vertolkte. Een heel trots moment!
 2. Tekenen contract Ambo Anthos
  Deze zomer tekende ik een uitgeefcontract bij Ambo Anthos.Nog steeds moet ik mezelf regelmatig knijpen op te realiseren dat dat écht gebeurd is! En hoppa, eind november is mijn tweede feelgoodroman Van Chanel naar flanel uitgekomen bij Loft Books (onderdeel van Ambo Anthos) als e-book en audioboek. Bij elke enthousiaste review kan ik de betreffende lezer wel knuffelen! Twee boeken in één jaar! *doet vreugdedansje* Ik ben echt super trots dat ik onderdeel mag zijn van zo’n vooraanstaande uitgeverij en hoop dat dit de voorbode zal zijn van allemaal moois wat nog gaat komen en gebeuren. Op naar het volgende boek!
 3. Sleutel van ons huis!
  Al vanaf het moment dat ik introk in Eindhoven bij mijn vriend en mijn eigen woning in Uden achterliet, had ik al de wens om terug te keren. Uden is voor mij de bron van gezelligheid, vrienden en dichtbij mijn familie. Het heeft een super leuk centrum, alles is bij de hand maar het is niet te groot. Bovendien heeft Uden een prachtige omgeving. Dit jaar struinden we na enige overreding van mijn kant de huizenmarkt af en na een ZENUWSLOPENDE dag, kregen we akkoord op het bod op ons droomhuis. Na maanden wachten kregen we op 1 november de sleutel en inmiddels wonen we er met veel plezier. Oké, er moet nog het een en ‘t ander gebeuren, maar ooh mensen, wat een heerlijk huis. Nu al een echt thuis. En wacht maar tot je die boekenkast straks ziet!

Favoriete boeken van 2018

 1. Eens gegeven – Charlotte De Monchy
  Charlotte De Monchy is de laatste jaren met stip mijn voorbeeld als het gaat om boeken schrijven. Haar boeken zijn vlot en grappig, de dialogen scherp en de personages charmant (oi, die mannen!) Eens gegeven kwam dit jaar uit en ik heb er ontzettend van genoten. Ben je op zoek naar echte feelgood van Nederlandse bodem? Charlotte De Monchy is your (wo)man!
 2. Voor mij – Jojo Moyes
  Ik las hem vandaag pas uit, maar toch weet ik zeker dat dit boek in mijn top 3 van dit jaar hoort. Eigenlijk kon het al niet misgaan met Louisa Clark in de hoofdrol. De eerste delen ‘Voor jou’ en ‘Na jou’ vond ik geweldig. Meeslepend, emotioneel, grappig en hartverwarmend. Dit zijn romans over liefde, dood en jezelf vinden tijdens je eigen proces. Hoewel ik sommige onderdelen van ‘Voor mij’ een tikje overhaast vond, heb ik toch weer een traantje weg moeten pinken bij dit boek.
 3. Winter – Marissa Meijer
  Als feelgood auteur lees ik gelukkig zelf niet alleen maar feelgood romans. Ik hou ook enorm van fantasy en young adult. Ik mocht van mezelf maar drie boeken kiezen (anders zou dit rijtje oneindig lang zijn) maar ik heb wel getwijfeld tussen Marissa Meijer en Sarah J Maas. Maar Winter it is. In dit laatste deel van de Lunar Chronicles komen alle lijnen, personages en plots bij elkaar. Het is een enorm dik boek, maar de wereld die Meijer heeft neergezet, de personages en de spanning die wordt opgebouwd hebben me tot de laatste pagina weten te boeien. Ben je nog op zoek naar een leuke serie? (en hou je van YA?) Dan is deze serie een MUST. Bovendien ontmoette ik Marissa Meijer dit jaar dus dat maakt het een tikje extra leuk!

Favoriete films van 2018

  1. A Star is born
   Ik geloof niet dat ik het eerder heb gedaan, maar ik ging twee keer naar deze film in de bios. Twee keer in één week zelfs. Ik was na de eerste keer dat ik de film zag nog dagen onder de indruk. Het verhaal, de personages en vooral de muziek zijn echt geweldig. Daarom vind je de soundtrack later nog eens terug 😉 Ik maak er natuurlijk geen geheim van dat Bradley Cooper een man naar mijn hart is (zie de dedication in Van Chanel naar flanel) maar jeetje, wat kan die man mooi zingen, goed acteren én dus ook een film regisseren. Total package! Als je hem (en dan bedoel ik de film) nog niet hebt gezien, MOET je echt een dezer dagen nog gaan hoor. Hij draait nog!

2. Bohemian Rhapsody
De beste bezochte film van het jaar. Dan moet hij ook wel goed zijn, toch? Ik kwam er al snel aan het begin van de film achter dat ik helemaal niet zo veel wist over Freddy Mercury, alhoewel ik een enorme muziekliefhebber ben. Het verhaal van zijn leven en de muziek wisten me te raken. Wat een muzikant, zeg. Een prachtige verfilming van zijn leven! En eerlijk gezegd was ik wel blij dat het einde van zijn leven geen onderdeel van de film uitmaakte, dat had ik niet getrokken hoor…*snik*

3. Mamma Mia 2
Ja , je leest het goed. No shame. Maar dit was gewoon een hele leuke film. Die liedjes! En dan Colin Firth die zo ongemakkelijk danst. Het was gewoon leuk. Punt. En Cher zat erin, dus ja. Ik had hier trouwens ook Fantastic Beasts op willen schrijven. Want die film vond ik ook erg mooi en weer geweldig in elkaar gezet. Alleen raakte ik door het verwarrende script en de bewegende stoelen (4XD is heftig, mensen!) af en toe de draad kwijt. Oftewel, ik benoem hier stiekem gewoon mijn nummer vier.

Favoriete albums van 2018

 1. Movie soundtrack A Star in Born
  Na het zien van de film heb ik een paar weken bij non-stop in de auto de soundtrack van A Star is born geluisterd. Ik hou van de ruwe countryklanken en de prachtige ballads vol emotie gezongen door Bradley Cooper en lady Gaga. Het is zo’n bijzonder mooi verhaal. Op de sountrack staan overigens ook dialogen uit de film, waar ik nog even kon nagenieten van Jackson Maine’s (ja hoor, stiekem heb ik het hier gewoon wéér over Bradley Cooper) heerlijke donkere stem: “All you gotta do is trust me.”

2.  Alter Bridge – Live at Royal Albert Hall
Al jaren ben ik fan van Alter Bridge en hun frontman Myles Kennedy. Fangirl! De laatste albums heb ik echter niet meer zo intensief geluisterd. Het nieuwe live album is dan ook een uitkomst, oude en nieuwe nummers door elkaar. Het vertrouwde gitaargeluid aangevuld met een strijkorkest. Dit laat maar weer eens zien hoe veelzijdig metalmuziek is. Dikke LIKE!

3. Movie soundtrack Vaiana
Hallo Guilty Pleasure. Begin van het jaar zag ik deze nieuwe Disneyfilm en eerlijk is eerlijk, hij is echt leuk. Ik zette de soundtrack aan en kwam er achter dat dit album de perfecte achtergrondmuziek is om lekker te schrijven. Lekker vrolijk en catchy. Inmiddels is hij eigenlijk niet meer zo geschikt als schrijfmuziek want ik zing alles uit volle borst mee. Maar Spotify weet het zeker: dit is één van mijn favoriete albums van 2018.

Doelen behaald in 2018

 1. Nieuwe uitgever vinden
  Aim high, zeggen ze wel eens. Ik nam me voor om in 2018 een uitgeverij uit de A klasse te scoren. En als iets bewijst dat hard werken loont, dan is het wel dat ik dit doel kan afstrepen van mijn doelenlijst. SUPER TROTS !
 2. Huis kopen
  Check! En niet zomaar een huis. We kochten een heerlijk jaren zeventig-huis, met een hoge nok, verrassende kamers, een fijne tuin  en gezellig bij de eenden aan het water. Als ik in bed lig, klinkt het soms net als Center Parcs.
 3. Boek afschrijven
 4. Afgelopen jaar rondde ik de eerste versie van mijn nieuwe manuscript ‘Sabotage! (die titel is niet goed, hoor) af en ging hij naar de proeflezers: “Oh wat baalde ik toen ik alles van Charlotte de Monchy en Lisette Jonkman gelezen had. welke leuke Nederlandse schrijver kon hen evenaren? En toen kreeg ik contact met Marijke Vos, en mocht ik dit manuscript lezen. het is super!” Goede feedback hè. Wat ik daarmee ga doen? Dat lees je bij de plannen voor 2019 🙂
 5. Een dag inruilen voor tekstschrijven
  Check! Hoewel ik het niet echt had verwacht, ging mijn carrière als freelance tekstschrijver opeens als een sneltrein afgelopen jaar. Ik heb toffe opdrachtgevers en schreef zelfs mee aan het nieuwe boek van Sonja Bakker! Ik voelde me dan de laatste weken ook zelfverzekerd genoeg om mijn contract in loondienst te verlagen naar 3 dagen per week. Voor nu is dit de perfecte combinatie voor mij. Lekker veel tijd om te schrijven aan opdrachten maar ook aan boeken! Tegelijk heb ik nog de veiligheid van een vast inkomen én gezellige collega’s.
 6. Meer aandacht voor kledingkeuze
  Huh? Zul je denken, wat is dat nu voor doel? Hoe je je kleedt, heeft vaak zijn weerspiegeling op hoe je je voelt. Ik merkte dat ik soms wel eens kleding aanhad die ik saai vond, ongeïnspireerd was of gewoon niet lekker zat. En daar had ik dan de hele dag last van. Ik heb veel weggegooid en ben me veel bewuster van wat ik aanschaf. Ik probeer elke dag aandacht te besteden aan wat ik aantrek zodat ik me goed voel.  En dat is goed bevallen (tenzij je me dus hebt zien rondlopen in iets waarvan je dacht: dat kan dus écht niet. Let me know)

Lekker gefaald in 2018 

via GIPHY

 1. 70 kilo wegen
  Tja. Er moet altijd iets te wensen overblijven, toch? Laten we het erop houden dat het een gezellig jaar was vol etentjes, festivalletjes en feestjes. Komend jaar proberen we het opnieuw, zei ze dapper.
 2. Nieuw manuscript af
  Oké, ik heb nog een paar dagen te gaan dus in theorie zou het me nog kunnen lukken. Toch weet ik niet zeker of ik de eerste versie mijn nieuwe manuscript Echt Genoten af ga krijgen dit jaar. En misschien is dat wel niet eens zo gek, as ik zelf lees wat me allemaal al wél gelukt is dit jaar. Ik ben een kei in de lat hoog – heel hoog – leggen. Het verhaal zit in mijn hoofd, er staan al ruim 55 duizend woorden op papier. Ik vertrouw erop dat het in ieder geval begin 2019 echt wel goedkomt.
 3. Coaching studie afmaken
  Ha! Ken je dat meisje dat een dure online cursus aanschafte? Tja, die maakte ze dus mooi niet af. Dit jaar was het laatste jaar dat het nog kon, voordat de mogelijkheid om examen te doen zou verlopen. Dan heb ik vijf jaar de tijd gehad, dus ik moet eerlijk bekennen, aan hen ligt het niet. Mijn motivatie om te verdiepen in coaching bleek toch niet groot genoeg en bovendien heb ik inmiddels een heel ander carrierepad gekozen. Dus of het heel erg is? Hmm, misschien niet. Zonde van het geld? Ja, dat wel.

Hello 2019!

@bytgndmedia

En dan is het over een paar dagen 2019. Als ik teruglees hoe mijn afgelopen jaar is geweest besef ik dat ik stiekem een geweldig jaar heb gehad. Er waren trotse momenten, mijlpalen maar ook gezellige avonden met vrienden, heerlijke festivals en genoeg ruimte voor persoonlijke groei. Ik ben benieuwd of ik dat komend jaar weer kan toppen. Ik heb mezelf in ieder geval wel weer wat doelen gesteld. Of ja, voorgenomen. Of ja, ach, we kunnen het proberen:
In 2019 ga ik :

1. Mijn nieuwste manuscript Echt genoten in eerste versie afronden en naar proeflezers sturen
2. Sabotage! een fatsoenlijke titel geven en presteren aan een/de/mijn uitgever!
3. Naast een succesvol e-book ook streven naar een nieuw boek in papieren vorm!
4. Sparen om op reis te gaan naar West-Amerika. En dat dan dus ook doen.
5. 70 KILO WEGEN. Echt.

En genieten van alle mooie dingen natuurlijk!

En dan nog jij, lezer van mijn boeken en blog, volger op social media, familie, vriend, collega of kennis. Jou wil ik bedanken voor je support, likes en berichten van afgelopen jaar. Hopelijk volg je me ook in het nieuwe jaar. Zeker nu je weet dat je me aan bovenstaande doelen mag houden!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.