NaNoWriMo_2016_WebBanner_Participant

Terwijl de blaadjes in rap tempo verkleuren en de winterjassen uit de kast worden getrokken,  zijn er over de hele wereld verspreid mensen – jong en oud –  die verheugd in hun handen wrijven met een wazige glimlach op hun gezicht terwijl ze hysterisch naar de kalender kijken. Sommigen hebben een beeldscherm voor zich, anderen stapels beschreven papieren en weer anderen hebben nog helemaal niets. De spanning is voelbaar en de onrust stijgt. Het is namelijk aftellen totdat november begint en NaNoWriMo 2016 van start gaat.

‘NaNoWatte?’ Ik hóór het je denken. Misschien heb je het al ooit eens voorbij zien komen? Misschien heb je mij er de afgelopen twee jaar over horen praten of posts over plaatsen? Ik ben namelijk fanatiek fan en deelnemer! Ook ik verheug me elk jaar op november!

Ik zal het uitleggen voordat je denkt dat ik in een of andere wartaal ben gaan praten. NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month en wordt wereldwijd elk jaar in november ‘gevierd’.  National Novel Writing Month is een platform dat elke professionele en amateur-schrijver uitdaagt om te gaan zitten en te schrijven. Niet meer dan dat. 50.000 woorden in één maand. Elke dag schrijven; ‘The world needs your novel!’

Op de site van NaNoWriMo meld je je aan (of logt in op je bestaande account natuurlijk) en vertelt waar je deze NaNoWriMo aan gaat werken. Je kunt je ook aanmelden bij groepen van je eigen land of regio voor de nodige motivatie maar vanaf november sta je er alleen voor. Schrijven, schrijven, schrijven; NaNoWriMo nodigt je uit om niet na te denken, te herschrijven en te piekeren maar vooral om je woordenaantal te halen. Elke dag moet je schrijven om het eind van de maand te halen. Het gaat om kwantiteit, niet om kwaliteit. Ha! Die hoor je vast niet vaak. Toch is het zo. Herschrijven kan daarna altijd nog maar je hebt dan in ieder geval een dikke basis voor je verhaal liggen. Tijdens deze maand kun je naar meetings in je omgeving om samen met andere fanatiekelingen te schrijven of kun je je met een goed excuus in je huis opsluiten en alle sociale activiteiten weren. Je krijgt peptalk en advies via de mail van bekende schrijvers of doet mee aan wordsprints waarbij je zoveel mogelijk woorden in 10 minuten moet schrijven.

En wat win je dan? Helemaal niets. De winst is dat je jezelf weer overtroffen hebt, de basis voor je nieuwe verhaal hebt en committent hebt laten zien aan jezelf en je verhaal. Het zal je verbazen hoeveel bekende schrijvers dol zijn op NaNoWriMo en dit als beste motivatie zien om aan de slag te gaan.

En ik doe dit jaar ook weer mee! Hoewel Start spreading the news… (waarvan de eerste versie werd geschreven tijdens NaNoWriMo 2015!) natuurlijk pas net gepubliceerd is en de positieve reacties volop binnenstromen, heb ik mijn mouwen alweer opgestroopt om in november mezelf te storten op Jennifer en Miranda in Van Chanel naar Flanel.  De verhaallijnen zijn uitgeschreven, de agenda nagenoeg leeg en de vingers gestrekt. Ik zit er klaar voor!

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.