Kijk uit voor de komkommer. Vrees de tomaat en loop met een grote boog om de sla heen. Mijn hele dieet stort in elkaar samen met de biologische teeltmarkt. En pas als je sommige, doodgewone, groenten ineens niet meer mag eten en het overal het gesprek van de dag is. Dan pas. Dan besef ik het ineens.

Ik ben een groenteleek. Ik heb er nooit eerder bij stil gestaan. Maar ik ben een groenteleek. Het is me nu allemaal overduidelijk geworden. Ik ben met mijn neus op de feiten gedrukt. Terwijl ik mezelf toch altijd erg hoog had zitten wat betreft biologische achtergronden. Ik lachte om kinderen die denken dat melk uit een fabriek komt. Neen, die komt uit een koe! Die stonden bij ons vroeger achter in de wei! En daar ging je als spelend kind tussendoor. Opgegroeid op een dorp hoef je mij niets te vertellen, dacht ik. Maar sinds kort besef ik dat er gaten in mijn biologische ontwikkeling zitten. Mijn groente-ontwikkeling om precies te zijn. En grote gaten, dat ook.

Ik weet bijvoorbeeld helemaal niet waar knoflook vandaan komt. Groeit dat in de grond? Aan een plant? En taugé? Mensen, tuagé!  Zijn er taugé-struiken? Hangen die aan een boom? Zijn er Aziatische landen met taugévelden? Linksaf bij de rijstvelden? Het is mij één gróót mysterie. En paprika’s…waar komen die vandaan? Hoe langer ik erover nadenk, des te meer ik ga twijfelen. Aan een plant. Toch?  Kikkererwten. Óók zoiets…De naam doet gruwelijke dingen vermoeden…Of komen ze gewoon uit een boon zoals andere erwten doen? Ik weet het niet. En dragonkruid? Sesamzaden? Vermicelli? Kiwi’s…. Kiwi’s? En kappertjes? Artisjokken? Ik begin zelfs te twijfelen of broccoli wel gewoon uit de grond komt.

Ik weet het niet en dat frustreert mij. Want ik weet veel. En ik durf altijd best te zeggen dat ik een goede algemene ontwikkeling heb.  Ik weet veel landen te liggen, heb redelijk wat landen bezocht. Kan nutteloze feitjes opsommen, hoofdsteden benoemen, songteksten van willekeurige liedjes opdreunen, heb sociale vaardigheden waar ik mijn werk van heb gemaakt, kan schrijven, dichten, een beetje gitaarspelen. Ik kan goed luisteren, me aan mijn dieet houden en verschillende presidenten van Amerika opnoemen.

Maar ik kan je niet zeggen waar taugé vandaan komt.

Toch jammer.

One Thought to “Kijk uit! Groente-leek!”

  1. maria

    tja het is maar goed dat we niet alles al weten…….groetjes

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.