‘Heb je toevallig zin om een soort handleiding te schrijven over feelgood voor Kobo?’ vroeg literair agent Maarten Boers in het voorjaar aan mij. Ik was hoogzwanger en had net mijn beste vriendin plechtig beloofd niet meer te werken en écht mijn rust te pakken.

‘Hmm, dat klinkt erg leuk. Wanneer is de deadline?’ vroeg ik voorzichtig, want jeetje, wat een geweldige kans om mezelf als schrijfdocent te laten zien.

‘De deadline is 1 oktober.’

Ik deed snel het rekenwerk. Ik was hoogzwanger, mijn verlof was net begonnen en zou toevallig precies tot 1 oktober duren. Dat was dus duidelijk. Er zat maar één ding op.

‘Goed, ik doe het,’ hoorde ik mezelf zeggen en beet op mijn onderlip. Hoe, dat zou ik daarna wel zien.

En zo tekende ik in overleg met mijn eigen uitgever een contract met Kobo voor de handleiding Feelgood Schrijven, onderdeel van een project waarbij verschillende auteurs hun eigen genre voor rekening zouden nemen. Het resultaat: een toffe serie voor aspirant auteurs om les te krijgen van auteurs in hun eigen genre.

‘Ach, die baby slaapt toch ook soms? Dan schrijf ik dan wel.’

‘Mijn ervaring is dat de moeders dan vaak ook slapen in het begin,’ antwoordde Maarten droog, maar hij stelde me gerust dat de deadline niet zo streng was en dat we er vast wel uit zouden komen.

En zoals het met elke deadline in mijn leven gaat: ik was ruim op tijd klaar. Ik vond het heerlijk om af en toe even te ontsnappen uit de luiers, flesjes en andere babydingen en mezelf te storten op mijn oude vertrouwde feelgood wereld. Ik schreef alles op wat ik weet, zocht er heerlijke voorbeelden bij en tegen het einde van mijn verlof leverde ik de definitieve versie in.

‘Oké, die had ik nog niet verwacht, maar bedankt!’ mailde Maarten terug. Het bleek dat de andere auteurs, degene die niet eens een kind hadden gebaard, nog niet klaar waren. Ach ja…

En nu is hij er: Schrijf je eigen feelgood. Een masterclass door Marijke Vos. En wat ben ik trots op dit verzamelwerk waarmee ik hopelijk nieuwe auteurs ga inspireren om heerlijke feelgood te schrijven, want zeg nou eerlijk: dat soort boeken hebben we nooit genoeg toch? De masterclass is tegelijk een naslagwerk voor mezelf als schrijfdocent, een basis voor workshops, voor cursussen en wat er nog meer gaat volgen. Het is heerlijk om weer een nieuwe manier te hebben gevonden om met verhalen bezig te kunnen zijn.

En dus heb ik – natuurlijk – niet stilgezeten; in het nieuwe jaar lanceer ik mijn eerste online cursus Feelgood Schrijven bij De Online Schrijfschool. In deze cursus neem ik je mee in de wereld van de feelgoodroman. Je leert hoe een goed feelgood verhaal in elkaar zit, wat je nodig hebt, welke schrijftechnieken er zijn én je werkt elk les aan jouw eigen verhaalidee. De cursus Feelgood schrijven is voor aspirant feelgood-schrijvers die van scratch willen beginnen met hun eigen verhaalidee en klaar zijn om dat boek nu écht te gaan schrijven. Elke les bevat een inspiratieoefening om zelf aan de slag te gaan en drie schrijfopdrachten waar je persoonlijke feedback op krijgt. En je gaat direct aan de slag met je eigen boekidee. Dat klinkt goed, toch? Hou mijn socials en website in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van start van de cursus.

En tot die tijd kun je alvast vooruit met deze Masterclass 😉

One Thought to “Schrijf je eigen feelgood”

  1. Karin van der Lee

    Wat een leuk boek heb je geschreven Marijke! Ik leer hier erg veel van. Voor nu blijf ik nog even oefenen en wie weet lukt het mij om mijn verhaal te schrijven. Ik hou in ieder geval je boek in de buurt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.